Baleseti kártérítés a vétlen félnek

Amióta Magyarország az Európai Unió tagja lett, a gépjárműbalesetek során elszenvedett személyi sérülés esetén mód nyílik nem vagyoni jellegű kártérítési igénnyel is élni a kárt okozó kötelező felelősség-biztosításának a terhére.

Ez a típusú kártérítés a vétlenül elszenvedett, nyolc napon túl gyógyuló sérülések alapján járhat a fizikai és/vagy szellemi egészségügyi romlás után a vezetőnek, utasnak, gyalogosnak, kerékpárosnak, valamint azoknak, akiknek közeli hozzátartozójuk hunyt el közúti balesetben.

Te tudtad, hogy ez a kártérítés alanyi jogon
a közeli hozzátartozók baleseti halála esetén is jár?

Az említett emberek 5 évre – bizonyos esetekben 8 évre – visszamenőleg élhetnek kártérítési igényükkel. Ez milliókat, súlyosabb eseteknél akár több tízmillió forintot is jelenthet káresetenként.

A kártérítés jogcíme sokféle lehet. Értékvesztés, elmaradt kereset, gyógyulási költségek visszatérítése, járulék kifizetése gyermekeknek közeli személy halála miatt, temetkezési költségek megtérítése, személyi károk…

Személyi sérülés esetén a gépjárműre kötött kötelező felelősség-biztosítás mögött álló fedezeti összeg felső határa káresetenként – a jelenleg érvényes uniós jogszabályoknak megfelelő hazai törvény szerint – 1,6 milliárd forint.

Részlet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény ma, 2013. január 9-én hatályos szövegéből:

13. § (1) Egy biztosítási esemény vonatkozásában a károsultak számától függetlenül a biztosító dologi károk esetén káreseményenként 500 millió Ft összeghatárig, személyi sérülés miatti károk esetén káreseményenként 1600 millió Ft összeghatárig köteles helytállni, mely összegek magukban foglalják a káresemény kapcsán bármilyen jogcímen érvényesíthető követeléseket, az igényérvényesítés költségeit, valamint a teljesítés időpontjáig eltelt időszakra járó kamatokat.”

A külön utas- és egyéb biztosítási szerződések alapján járó kártérítést – amennyiben a sérült rendelkezik ilyennel – ettől függetlenül fizetik. Ebben az esetben a törvény nem tiltja, hogy ugyanarra a káreseményre több helyről is kártérítést kapjon valaki.

Az élet és az egészség ugyanis nem vagyoni elemek, értékük nem határozható meg egy konkrét pénzösszegben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük