Hordozás – mikor, miben, hogyan, meddig?

Szabó Veronika és Ónodi Ágnes
Szabó Veronika és Ónodi Ágnes baba- és gyermekhordozási tanácsadók, oktatók

A baba- és gyermekhordozás egészségügyi vonatkozásairól kérdeztünk két átlagon felül elhivatott szakembert, Szabó Verát és Ónodi Ágnest, akikkel 2011-ben, a IV. Nemzetközi Babahordozó Héten találkoztunk először.

Tudjuk róluk, hogy nem érik be hordozási tanácsadással és hordozóeszközök forgalmazásával, hanem hordozási tanácsadókat képeznek, a tavalyi Születés Hete rendezvénysorozaton pedig szervezőként és előadóként is részt vettek. Akárcsak az V. Nemzetközi Babahordozó Héten.

Ebben a témában nem ismerünk náluk hitelesebb forrást.

Vincze Szilvia: Ti hogyan értelmezitek a “hordozós kor” kifejezést? Mikortól érdemes hordozni egy gyermeket? Meddig?

Ónodi Ágnes baba- és gyermekhordozási tanácsadó, oktató: A születés pillanatától érdemes hordozni. Hogy meddig, az sok mindenen múlik. A gyerekek olyan négy, négy és fél éves korukig igénylik a hordozást. Én nagyon szeretek hordozni, és tizenhét kilóig jól bírom is, azon felül azonban nem. A legkisebb gyermekem például három és fél éves korában haladta túl ezt a súlyt – azóta csak az apukája hordozza. A másik két gyerekem hordozását még korábban hagytam abba, mert a várandósságaim álltak útjában a hordozásnak. Aztán szülés után valamivel újra hordoztam őket, az apukájuk pedig a várandósságom alatt is hordozta őket. Ez csak pár szempont példaként, ami eldönti a „meddig” kérdését.

Vincze Attila Miklós: A hordozás előnyeiről sokat olvashat manapság, akit érdekel a téma. Szerintetek melyek a legfontosabb egészségügyi érvek a hordozás mellett? Milyen alapvető tényekkel kéne tisztában lenniük még azoknak is, akiket ez mélyebben nem érdekel?

ÓÁ: Nem hiszem, hogy azoknak, akiket ez a téma mélyebben nem érdekel, bármilyen alapvető ténnyel tisztába kéne lenniük. Miért is kéne?

Szabó Veronika baba- és gyermekhordozási tanácsadó, oktató: Amúgy a hordozás fizikailag, lelkileg és mentálisan a lehető legjobb a babának. Jót tesz az izomtónusnak (bármely irányú eltérést korrigál), erősíti az izmokat, elősegíti a harmonikus mozgásfejlődést, a csípőízület egészséges fejlődését – mindezeket csak akkor, ha ezen szempontoknak megfelelő módon hordozunk. A hordozás serkenti a tejtermelést, és segíti a hosszú távú, sikeres szoptatást, segíti a légzésközpont érését, bölcsőhalál-megelőző hatása van, sőt, meztelen felsőtesten meztelen babát hordozva lázcsillapító hatású. A biztonságos kötődés kialakulása felé hat, amivel az érzelmi intelligenciát emeli, és segít megelőzni az alkoholizmust, a droghasználatot, az evési rendellenességeket, elősegíti a későbbiekben a kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolat és emberi kapcsolatok kialakítását, a segítségkérést, a szociális háló használatát stb.

VSz: Kiknek nem javasoljátok a hordozást – akár a hordozó felnőtt, akár a gyermek egészsége érdekében? Van egyáltalán olyan helyzetről tudomásotok, amikor egy hordozós korban lévő gyermeknek árthat a szakszerű, ortopédiailag is helyes hordozás?

ÓÁ: Felnőttet még csak-csak találunk, akinek ez a fizikai megterhelés árt, de gyereket nem tudok elképzelni. Vannak olyan babák és szülők is, akiknek nehéz vagy nagyon nehéz megtalálni azt a hordozóeszközt és hordozási módot, ami nekik beválik, de kellő elszántsággal és kitartással, esetenként más szakember (például gyógytornász) bevonásával előbb-utóbb megtaláljuk.

VAM: Számotokra mik a szakszerű, ortopédiailag is helyes hordozás legfontosabb jellemzői? Mire figyeljünk oda, hogy valóban hordozzuk, ne csak cipeljük a gyermeket?

SzV: Ha az ortopédiai szempontok a fontosak, akkor arra figyeljünk oda, hogy a gyermek az életkorának megfelelő, számára megterhelést nem jelentő testhelyzetben szorosan, stabilan legyen rajtunk. Újszülöttnél ezt úgy képzeljük, hogy a baba a mi felsőtestünkre támaszkodik, háta gömbölyű (de nincs összerogyva), lábai terpeszben vannak, térdeit kényelmesen magasra felhúzva. Ha gondosan magunkhoz veszünk egy babát eszköz nélkül, ezt látjuk. Ezt a helyzetet rögzítjük tökéletesen szorosan az eszközzel. A baba lábát az eszköz térdhajlattól térdhajlatig fogja alátámasztani, és olyan szorosan lesz rajtunk a baba, hogy amikor mozgunk, ne távolodjon el tőlünk a baba: egy súlyponttá válunk mi ketten úgy, hogy ez nekünk is tökéletesen kényelmes legyen.

VAM: Ennek az interjúnak az egyik apropója, hogy gyakran látunk olyan felnőtteket, akik kifelé fordítva viszik a gyermeküket – vagyis úgy, hogy a gyermek a felnőttnek háttal van a hordozóeszközben. Gondolom, ti is láttátok azt a filmplakátot, melyen négy férfin lóg egy-egy gyermek – mind kifelé fordítva. 🙁

Hála nektek, mi már tudjuk, hogy ez sok szempontból ártalmas, de laikus, gyermektelen idegenekként ezt aligha tudnánk ilyenkor megértetni ezekkel az emberekkel. Kérlek titeket, részletezzétek a szakmai ellenérveket! Így ezentúl egy-egy, az említettekhez hasonló találkozásnál legalább annyit megtehetünk, hogy megkérjük az ismeretlent, olvassa el ezt az interjút. 🙂

ÓÁ: Nem mennék oda egy idegen emberhez, aki kifelé hordozza a babáját, hogy ez árt neki. Mert ez így szerintem nem igaz. Az igaz, hogy hordozhatná úgy is a babát, hogy az jobb legyen a babának is, és neki is, de az túlzás, hogy árt neki. És azért sem mennék oda, mert senki máshoz sem szoktam odamenni, hogy szerintem jobb lenne, ha sapkát venne ilyen hidegben, vagy nem látszana ki a hasa és a dereka négy fokban, de még azért sem, hogy vegye ki a síró babáját a babakocsiból, vagy nyomja el a cigit, mondjuk, mert a kisgyereke mellett, vagy akár magányosan dohányzik. Ezek utóbbiak aztán tényleg ártanak, mégsem megyek oda hozzá, hogy ajánljak egy cikket.

VSz: A hordozóeszköz kiválasztásakor mikre érdemes odafigyelni? Ti hogyan állapítjátok meg, hogy egy eszköz megfelel-e a minőségi elvárásaitoknak vagy sem? Milyen árulkodó jelekből tudhatja az Olvasó, hogy egy adott eszközt nem érdemes megvennie, mert nem alkalmas a szakszerű hordozásra?

SzV: Olyan hordozóeszközt érdemes választani, ami nem csak a baba ágyékát, hanem az egész combját alátámasztja, és amivel lehetséges a fent leírt szoros hordozás, azaz jól állítható. Ez két egyszerű szempont, de már csak az elsőt, ha szem előtt tartjuk, egy csomó olyan hordozóeszközt elkerülhetünk, amivel hosszan, kényelmesen és örömmel nem tudnánk hordozni.

VAM: Észrevettük, hogy általános, sokféleképpen használható és speciális eszközöket egyaránt kínáltok. Melyik mire alkalmas és mire nem? Mit ajánlotok azoknak, akik egyetlen hordozóeszközből akarják a lehető legtöbbet kihozni? És azoknak, akiknek az a fontos, hogy egyszerűen használható legyen?

ÓÁ: Mielőtt eszközt ajánlunk, sok más kérdést felteszünk ezeken kívül. Például hogy mekkora a gyerek. E nélkül az információ nélkül a kérdés megválaszolhatatlan. Újszülöttnek nagyon egyszerű például a Close/Caboo elnevezésű hordozóeszköz, ez azonban csak a kezdetek hordozóeszköze. Nagyobbaknak egyszerűek a csatos hordozók. Kisebbeknek és nagyobbacskáknak is egyszerű a Bondolino márkájú közkedvelt hordozó, vagy a karikás kendő is. Annak, aki szeret bíbelődni vele, és megtanul élni a lehetőségekkel, valóban nagyon sokféle lehetőséget rejtenek magukban a hordozókendők.

VSz: Az igény szerinti szoptatás lelkes híveként kérdezem: Melyik hordozóeszközök alkalmasak hordozás közbeni diszkrét szoptatásra? Melyik ebből a szempontból a legjobb?

SzV: Szinte mindegyik alkalmas rá.

VAM: Miben más az, amikor egy koraszülött gyermeket hordoz valaki? Mire kell külön odafigyelnie?

ÓÁ: Amikor egy koraszülöttet hordozni kezdünk, akkor már hazaadták a kórházból, vagy ideális esetben (ez Magyarországon inkább elméleti) a kórházban vagyunk, közvetlenül hazaadás előtt. Ilyenkor már nem kell más szempontokra figyelni, mint más újszülötteknél: amilyen testhelyzetben mi az újszülötteket hordozzuk, az a koraszülött babáknak is tökéletes. A hordozási mód azért lehet más, mint nagy kisbabáknál, mert a baba kisebb; de a szempontok ugyanazok.

VSz: Egyik ismerősünk szerint kendőben újszülöttet csak vízszintesen, bölcsőtartásban szabad hordozni, mert “nem tudod olyan erősen megkötni a kendőt, hogy megtartsa a baba hátát”. Ti mikortól ajánljátok a kendőben, függőlegesen hordozást?

SzV: A születés pillanatától ajánljuk. Meg tudjuk olyan ügyesen és erősen kötni, hogy tökéletesen támassza a baba hátát – küldjétek el hozzánk az ismerősötöket, szívesen megmutatjuk neki is, hogy hogyan. Természetesen, ha idegenkedik a függőleges pozíciótól, szóba jöhet olyan félig ülő vagy féloldalasan felénk néző pozíció is, ami ortopédiailag is megnyugtató. A lényeg, hogy úgy hordozzon, hogy az neki is kényelmes és otthonos legyen, és a babájának is a lehető legjobb legyen.

VAM: Általában mikortól és meddig ajánljátok a különböző hordozási módokat: az elöl-, háton illetve csípőn hordozást? Mikor kell a gyermek egészsége és/vagy a sajátunk érdekében váltani az egyik hordozási módról egy másikra?

ÓÁ: Bármely hordozási pozíció használható újszülött kortól például hordozókendőben. Vannak eszközök – például a csatos hordozók, vagy a már említett Bondolino – amelyekben csak később lehet hátra venni a babákat: akkor, amikor már nagyjából tartják a hátuk felső részét is. Csípőn hordozni és elölhordozni is a születés pillanatától lehetséges. Az elölhordozástól olyan öt és hét kiló közötti gyerekkel szoktunk elkezdeni nyögni – ez az a pozíció, ami a hátunknak és a gátunknak a legmegterhelőbb. A legtöbb négy hónapos baba kezdi nem szeretni az addig jól bevált elöl befelé fordított pozíciót. A kifelé fordított pozíciót mi egyáltalán nem ajánljuk, mert a baba hátának és lelkének sem a legjobb, és a felnőttnek is megterhelő. A négy hónapos korban kezdődő krónikus kíváncsiságra ugyanaz a válaszunk, mint a hordozó személy öt-hét kiló fölött jelentkező nyögésére, esetleges hát- vagy derékfájására: a csípőn és/vagy a háton hordozás. A csípőn hordozás végig kényelmes, és jól, a háton hordozás pedig még jobban bírható. Hogy meddig, arról pedig beszéltünk már.

VSz & VAM: Köszönjük szépen az interjút!

ÓÁ: Mi is.

hordozo.hu

 

A fenti interjú teljes, plusz egy kérdést és az arra kapott választ tartalmazó változata a Szülőnevelés Blog feliratkozott olvasói számára elérhető – ugyanott, ahol a születés előtti kommunikációról és egyéb kapcsolódó témákról szóló ingyenes tanulmányunk és a többi ajándék is.  🙂

2 Comments on “Hordozás – mikor, miben, hogyan, meddig?”

  1. Nagyon jó cikk, örülök, hogy a végén azért kiderült, miért nem jó a kifele hordozás. 🙂
    Amennyire tudom, koraszülötteknél kényelmesebb egy keskenyebb kendő (mivel kisebb a gyermek).
    És szintén laikusként úgy tudom, hogy a fektetett tartások károsabbak lehetnek, mint a függőleges, mivel könnyebben előfordulhat, hogy összenyomódik a baba, lefele csuklik a feje a pocakja felé, ami nehezíti a légzést, böfizés kijutását, stb.
    És persze kimaradt a hordozás egyik nagy előnye: a két szabad kéz, amivel lehet főzni, teregetni, buszon kapaszkodni, szatyrot hazacipelni, nagytesót ölelgetni, könyvet olvasni, kávézni… 😀

Comments are closed.